Narcistme

Gepubliceerd op 30 november 2022 om 10:22

“Toen ik hem leerde kennen, was de relatie fantastisch. Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld bij iemand. Hij was echt de man van mijn dromen. Ik weet niet waar het veranderde, maar opeens deed ik niets meer goed. Alles lag aan mij, ook de dingen die hij deed. Soms was hij liefdevol en attent. Hij zorgde er zelfs voor dat ik hulp ging zoeken. Maar ik trok het echt niet meer, daarom ben ik weggegaan. Ik ben kleiner dan klein. En hij gaat maar door. Het lijkt wel of het zelfs erger is geworden.”


Hoe gaat een narcist te werk in een relatie ?

De narcist start de relatie met een overvloed aan liefde.

Iedere twijfel wordt uit de wereld geholpen. Hij of zij speelt zo goed in op je behoefte, dat je denkt de liefde van je leven te hebben gevonden.

Prins/Prinses op het witte paard

Op een bepaald moment begint het onderuithalen, met:
– kritiek, kleineren, denigrerende opmerkingen, beschuldigingen, liegen
– jou overal de schuld van geven. Of de schuldvraag wordt omgedraaid naar jou
– onverklaarbare stemmingswisselingen. Van agressief tot gelijk erna weer vrolijk. Negeren
– jaloezie
– losweken van vrienden, familie.

Het masker gaat af

Je doet er alles aan om dit gedrag te voorkomen, maar wat je ook doet, het is nooit genoeg. Dit kost zoveel energie. Je raakt jezelf steeds meer kwijt.

 

Dan is er weer attent, liefdevol gedrag. Net als in het begin.

Je denkt dat hij/zij toch wel meevalt en je hoopt dat het weer wordt zoals het was. Maar al snel begint het onderuithalen weer. Punten 2 en 3 wisselen elkaar af. Je wordt volledig in de war gebracht.

Aantrekken en afstoten. Hij/Zij geeft mij altijd de schuld

Tot je écht op het punt komt dat je het niet meer aan kunt en vertrekt. Dan escaleert het gedrag pas echt. De relatie breuk wordt gerekt, afspraken worden niet nagekomen, alimentatie niet betaald. De narcist blijft aandacht vragen, direct, via je kinderen en/of omstanders. Jij wordt bij iedereen zwart gemaakt. Hij is het slachtoffer.

Je vertrouwt niets en niemand meer

Vaak twijfelen we of de ander wel een narcist is. Zo’n diagnose wordt zelden gesteld. De narcist denkt perfect te zijn, hulp zoeken is niet nodig. Je weet het dus zelden zeker. Het gaat ook niet om de diagnose. Het gaat om de gevolgen van dit gedrag voor jou. En het gaat erom dat je weer herstelt. Dat je weet wat te doen om verdere beschadiging te voorkomen. En dat je herhaling voorkomt. Zodat je je leven weer in vrijheid kunt genieten.

Niet alleen onder mannen

Ik schrijf in dit artikel over ‘hij’ en ‘hem’, maar narcistisch gedrag komt zeker ook voor onder vrouwen. Het aantal ligt in verhouding wel lager dan bij mannen. Lees dus a.u.b. ‘zij’ of ‘haar’ als dat beter van toepassing is.

Narcisme in relaties

Is dit herkenbaar voor je? Wees dan alert. Een van deze gedragingen maakt nog geen narcist, maar kan al heel veel kapot maken. Narcisme in relaties, narcisme in de familie, je kunt het overal tegenkomen. Van hoog tot laag, in alle geledingen van de maatschappij. Binnen je familie- en vriendenkring, op je werk of andere zakelijke contacten en/of in de hulpverlening. Zorg dus dat je weet waar je mee te maken hebt of kunt krijgen zodat je je zelf (en je dierbaren) kunt beschermen.

Narcisme na breuk

Een netwerk om je heen is essentieel voor je herstel van een relatiebreuk en andere stormen in je leven. Soms spreek ik vrouwen en mannen die na de breuk met een narcist familie en vrienden om zich heen hebben waar ze op terug kunnen vallen. Die kennis van narcisme hebben en begrijpen wat ze bedoelen. Die hen helpen en steunen. Waar ze altijd en steeds weer terecht kunnen. Dit is zo fijn en belangrijk bij narcisme na een breuk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.